Nova Godina 2018 zima sneg sneško jelke koloseum ajfelova kula sagrada familia fontana avion oblaci nebo sunce more kruzer palme plaža zalazak sunca fontana drveće trava tirkizno plavo more pesak ležaljka palme 

   


Ukupno: 8657
Danas: 917
Juče: 3933

video galerija

  sava osiguranje

     

Prijavite se na našu E-mailing Listu:

 

Letovanje Crna Gora Kotor 2018

 

kotor crna gora leto more

Smešten u jedan od najlepših zaliva sveta, Kotor, grad trgovaca i čuvenih moreplovaca, ima dosta toga da ispriča. Stari grad Kotor je najbolje sačuvana srednjovekovna urbana sredina tipična za gradove nastale u XII i XIV veku. Osnovan je kao grčka kolonija u III veku pne, a sredinom II veka je pao u ruke Rimljana. Od V veka je deo Vizantijskog carstva. Od XII do XIV veka je pripadao Srbiji, a zatim su ga redom posedovali Venecija, Austrija, Francuska i ponovo Austrija - do 1918. godine.
Kotor je vekovima bio najdublja tačka
turskih teritorija. Kotorske zidine duge su skoro 5 km i predstavljaju jedinstven primer
fortifikacione arhitekture u Evropi jer su potpuno očuvane. Ako imate priliku da boravite u ovom gradu onada svakako ne smete propusti da se se popnete na vrh bedema, čija je ukupna dužina glavnog uspona oko 1200 metara, a ima oko 1350 stepenika.
Od osnivanja grada u VII veku dograđivane su i menjane , te nose pečat mnogih vremena,
pa je tako tvrđava Sveti Ivan (poznata kao
San Giovanni) bila jedno od najmoćnijih
mletačkih utvrđenja na jadranskim prostorima.
Proglašen je svetskom kulturnom baštinom od strane UNESCO-a, 1979. godine.
213 dana u godini u Kotoru je bez vetra, a kupališna sezona traje 144 dana u godini.
Mesta za parking u centru Kotora veoma je malo, tako da koristite kola ako je baš neophodno s obzirom na to da se u Kotoru svuda može stići pešice.